De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 9 juli 2013

Nieuw wetsvoorstel: Executieveilingen moeten transparanter

Een executieveiling van een huis is vaak een schimmig spel tussen professionele handelaren. Regelmatig haalt de executerende bank woningen weer van de veiling vanwege de te lage biedingen. Een nieuw wetsvoorstel moet voorkomen dat woningen (ver) beneden de marktwaarde worden verkocht. Ook moeten executieveilingen transparanter worden.

Een van de maatregelen in het voorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt, is het veilen via internet. Hierdoor wordt de executieveiling transparanter. Digitale bieders kunnen de veiling in de zaal volgen en de bieders in de zaal zien de elektronische biedingen binnenkomen. De internetveiling kan gelijktijdig met een veiling in de zaal, maar ook zelfstandig plaatsvinden. De notaris controleert via een internetapplicatie of het biedingsproces ordelijk verloopt en of alle bieders gelijke kansen krijgen.

Woning van tevoren bezichtigen

Ook wordt het straks eenvoudiger om vóór de veiling een woning te bezichtigen. Nu weten kopers vaak niet wat zij bij aankoop zullen aantreffen. Daarnaast moet vóór de veiling duidelijk zijn of een woning in verhuurde staat wordt verkocht en zo ja, op welke termijn de huurders het pand verlaten.
Momenteel is het risico op schade aan de woning die na de veilingverkoop, maar voor de inschrijving in het kadaster is ontstaan, voor de koper. In het wetsvoorstel kan de veilingkoper deze schade onder bepaalde voorwaarden van de koopprijs aftrekken.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neemt u dan contact met ons op.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.