flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 21 september 2022

Kabinet wil dat gemeenten helft van woningen aan inwoners toewijzen

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vertelt dat er binnen de woningmarkt niet genoeg betaalbare woningen zijn. Starters kunnen meestal geen betaalbare woning in hun eigen woonplaats vinden. Daarnaast vissen senioren ook vaak naast het net wanneer zij willen doorstromen. Het is daarom dat het kabinet een wetsvoorstel heeft ingediend om gemeenten de mogelijkheid te geven de helft van alle koop- en huurwoningen toe te kunnen wijzen aan mensen die al in die gemeente woonachtig zijn, meldt de NOS.

De gedachte hierachter is volgens De Jonge dat personen waarop dit voorstel betrekking heeft in hun woonplaats kunnen blijven wonen. Dit is ook ter bevordering van ‘de leefbaarheid en de vitaliteit van de regio’. De toewijzing ziet volgens het ministerie op zowel bestaande woningen als op woningen waarvan de bouw nog moet plaatsvinden.

Voor koopwoningen gelden een aantal voorwaarden, zoals dat de regeling enkel van toepassing is wanneer de koper in aanmerking komt voor een Nationale Hypotheek Garantie (woningen die €355.000 of minder kosten). De gemeenten hebben verder ook de bevoegdheid om voorwaarden te stellen om de lokale situatie te dienen. Voor huurwoningen hebben gemeenten al momenteel enige mogelijkheden. Zij mogen namelijk al de helft toewijzen aan ‘mensen met een economische of maatschappelijke binding’. 25 procent van deze helft van deze helft is voor eigen bewoners bedoeld. Het wetsvoorstel, dat na goedkeuring van de Tweede Kamer vanaf aankomend jaar in werking zou moeten treden, moet een verhoging tot 50 procent realiseren.

Advies

Heeft u vragen over de ontwikkelingen over dit wetsvoorstel? Eén van de advocaten van Fruytier Lawyers in Business staat u graag te woord. Neem gerust contact op via telefoon, mail of vul het contactformulier in op de contactpagina.

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.