De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 20 maart 2012

Incoterms: afspraken rond internationaal vervoer

Als u producten inkoopt en/of verkoopt van of aan een buitenlandse partij, wilt u er uiteraard zeker van zijn dat de afspraken schriftelijk goed vastliggen. Daarvoor sluit u een koopovereenkomst. In de koopovereenkomst wordt meestal de nadruk gelegd op het aantal producten, de kwaliteit en natuurlijk de prijs.

Het is echter ook belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is voor de kosten van vervoer en welke partij het risico draagt tijdens het transport van de goederen. Want wat gebeurt er als er tijdens het transport schade ontstaat aan de goederen? Voor dergelijke afspraken kunt u verwijzen naar internationaal erkende handelsvoorwaarden zoals de Incoterms van de International Chamber of Commerce (ICC).

Elf verschillende Incoterms
De laatste versie van de Incoterms is van 2010. Er zijn elf verschillende Incoterms, maar eerdere versies hebben meer Incoterms. De Incoterms regelen bijvoorbeeld waar de goederen worden geleverd, wie het risico draagt tijdens het vervoer en of er een transportgoederenverzekering moet worden afgesloten. U kunt de door u gewenste Incoterm in de koopovereenkomst zetten.

Vier groepen
Sommige Incoterms zijn alleen bedoeld voor zeevervoer en vervoer over binnenwateren (FAS, FOB, CFR en CIF). De overige Incoterms hebben betrekking op alle soorten (gecombineerd) transport (EXW, FCA, CPT, CIP, DAT, DAP en DDP). DeIncoterms worden verdeeld in vier groepen:

E-termen: de goederen worden ter beschikking gesteld aan de koper op het terrein van de verkoper;
F-termen: de koper is verantwoordelijk voor de kosten én het risico van het transport;
C-termen: de verkoper is verantwoordelijk voor de vervoerskosten, maar hij draagt niet het risico tijdens het transport;
D-termen: de verkoper draagt alle transportgerelateerde kosten en risico’s tot aan de afgesproken bestemmingsplaats van levering. Dat kan in het land of zelfs tot aan het terrein van de koper zijn.

Juiste omschrijving
Het is dus van groot belang dat u de juiste Incoterm gebruikt. Tot slot is het ook belangrijk dat u de Incoterm correct omschrijft. Elke Incoterm bestaat uit drie hoofdletters (zonder punten ertussen), gevolgd door een zo uitgebreid mogelijke vermelding van de plaats waar de goederen worden geleverd én de versie van Incoterms. De vorige versies van de Incoterms gelden namelijk ook nog en er zijn bovendien ook andere internationale handelsvoorwaarden. Een correcte vermelding is bijvoorbeeld DDP Keizersgracht 442, (1016 GD) Amsterdam, Nederland, Incoterms 2010.

Heeft u vragen over de Incoterms of wilt u weten hoe u Incoterms op de juiste wijze binnen uw bedrijf kunt inzetten? Neem dan gerust contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.