flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 21 september 2021

Hof Amsterdam vermindert huurkorting hotel wegens corona

In een eerder artikel informeerden wij u al over de huurkortingformule, welke door de rechtbanken werd toegepast in coronagevallen. Het Gerechtshof Amsterdam heeft deze week een arrest gewezen, waarin zij deze rekenmethode op de schop doet. De rechtbanken zullen daardoor moeten afwijken van de eerder gehanteerde huurkortingformule, waarmee zij korting aan huurders toekenden. Dit is vanzelfsprekend een fikse tegenvaller voor bedrijven die hoopten op korting op hun huur wegens corona.

Huurkorting Swissôtel

Het arrest draait om de huurkorting die het Swissôtel in Amsterdam bij de rechtbank heeft afgedwongen van vastgoedbedrijf Dam Square. Het vastgoedbedrijf Dam Square vond de verleende korting te hoog en kwam in hoger beroep van het vonnis.

Met Dam Square is het hof eens, dat de rechtbank ten onrechte tegemoetkoming vaste lasten (TVL) – een regeling bedoeld om de financiële “pijn” van door de coronacrisis getroffen ondernemers te verzachten – optelde bij de omzet van Swissôtel. Deze omzet vormde de basis voor de verleende huurkorting.

Het hof stelt dat deze rekenmethode van de huurkorting van de rechtbank onjuist is. De overheid heeft de TVL namelijk in het leven geroepen om huur, energie en andere vaste lasten te dekken. Bedrijven moeten de tegemoetkoming daar volgens het Gerechtshof dan ook voor gebruiken. Daardoor heeft Swissôtel alleen recht op korting op de huur die na het gebruik van de TVL overblijft. Hoe hoog die korting is, blijft afhankelijk van de omzetdaling.

Als gevolg van het arrest krijgt het Swissôtel niet ruim € 290.000 huurkorting, maar nog slechts € 65.000. Een forse tegenvaller dus!

Advies

Heeft u vragen over de ontwikkelingen en mogelijkheden binnen het huurrecht? Dan bent u bij ons aan het goede adres! Eén van de advocaten van Fruytier Lawyers in Business staat u graag te woord van Fruytier Lawyers in Business staat u graag te woord.

*Bron: Hof Amsterdam: minder coronakorting op huur voor hotels.

Artikelen door Koen Wanders

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.