flib 50 jaar

Telecommunicatierecht

Op afstand verbinden – an evergreen
Zit u in de sector of markt van telecom operators en kabelaars of de ‘telecom zakelijk markt’, en zoekt u een advocaat die de markt aanvoelt? – (a) In de retail markt spelen juridisch gezien met name contracten over Smartphones, GSM/devices/PDA, Internet tablet/tablet PC’s, handset abonnementen, accessories een rol.

Het kan ook gaan over: after sales problemen / fullfillment, kabels/breedband, home entertainment, car connect, navigatieen maar ook verzekeringen.

(b) In de telecom zakelijk markt gaat het vooral om contracten of de niet-nakoming van producten / diensten op het gebied van IP Dect/full IP, hosted voice, (open source) PABX, VoIP, datanetwerken, unified communications, video communicatie/conference , Machine 2 Machine, Mobile Solutions/HNW, Private GSM/VoWLAN Glasvezel/ kabel/ ADSL en de Telecom expence, MVNO’s.

(c) In de markt van telecom operators en kabelaars liggen de accenten bij LTE/WiMAX, Content/Data/Apps, Netwerkinfrastructuur, Convergentie Security Communicatie services, IPTV/Nieuwe TV kijken, Measurement Datacenters/Storage, Managed Services/Cloud CRM/business intelligence en billing.

Telecom, ICT en sociale media versmelten

In de wereld van telecom vervagen de grenzen ook door de informatietechnologie en overige technologie. Medio jaren tachtig zijn de fundament voor de telecom liberalisering in de EU aangelegd. Bijvoorbeeld over standaardisering van techniek (gsm), afspraken over frequenties, de demonopolisering van staatsbedrijven, kosten georiënteerde tarieven (interconnectie e.d.).

Maatschappelijk is de impact van telecommunicatie een zeer bepalende factor geworden vooral waar het de snelheid en de massaliteit betreft. We zien nu al een derde generatie van de telecommunicatie golf. Van eenzijdige massacommunicatie (tv, radio) naar massale en tegelijk individuele communicatie (email, gsm, sms, tweets). En inmiddels is er ook een conversie naar en door sociale media. Bij calamiteiten twitteren NS en KLM al geruime tijd. Email is allang onder jongeren ingehaald door ‘instant messaging’ waar Msn live nu concurreert met WhatsApp en voorheem met Ping op pda’s. Tegelijk zien we nationale en internationale golven van communicatie via Twitter en Facebook en Instagram en LinkedIn maar ook nieuwe marketing termen als ‘crowd sourcing’.

De hardware-kant groeit mee waar de klassieke GSM telefoon is ge-upgrade naar een mini-laptop (pda’s / smartphones als iPhone, Samsung) maar ook door tablets van Apple, Android en Samsung. Behalve marketeers moeten ook hun politieke equivalenten, de spin doctors, deze media en technieken scherp in de gaten houden. Het markeert en faciliteert revoluties zonder overheidsinterventies, roept censuur op (China, N-Korea) en leidt zelf tot bewuste disconnectie van het internet (Tunesië, Egypte, Jemen, Syrië 2011-2012). Dus sinds de markt is opengesteld voor nieuwkomers is er heuse telecom revolutie geweest met meerdere invalshoeken. ICT-ontwikkelingen zoals SaaS en cloud computing sluiten hierop aan en lijken er dwars doorheen te lopen.

Het telecommunicatierecht zorgde voor concurrentie, lagere prijzen en tal van nieuwe diensten maar ook voor tal van nieuwe contracten. Door de voortschrijdende techniek is het niettemin complex gebleven, zij het nu op andere vlakken.

Hoe u ook gebruik maakt van uw glasvezel, koperlijnen of de ether, elk bedrijf houdt zich bezig met communicatie. Bent u een telecombedrijf dan zult u steeds afwegen hoe uw ondernemingsactiviteiten zich tot de wet en het beleid van de toezichthouder OPTA verhouden.

De telecommunicatiemarkt vraagt om scherpe navigatie vanwege de mededingingsregels. Autoriteit Consument & Markt ACM (voorheen NMa/Opta) zorgen voor competitie, grijpt in op prijzen en berekeningen en houdt toezicht. Dat is mogelijk en nodig, maar is het ook juist in uw geval? Geven de aanbieders van dominante infrastructuren tegen redelijke voorwaarden aan u toegang? Hoe om te gaan met de regels over frequenties ? Onze specialist Bert Gravendeel was zelf al vroeg bij de liberalisering van een telecom bedrijf betrokken en bij mededingingzaken met andere telecombedrijven.

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.