flib 50 jaar
Home » Expertise » Arbeidsrecht » Opleidingsovereenkomst

Opleidingsovereenkomst

Een opleidingsovereenkomst stelt u op wanneer u een werknemer graag een opleiding wilt laten volgen. Als werkgever weet u welke opleiding zinvol is en of uw onderneming kan floreren met de extra kennis. Wilt uw werknemer ook graag een opleiding volgen? U kunt de opleidingskosten onbelast vergoeden en u stelt dan een opleidingsovereenkomst op.

Wat staat er in de opleidingsovereenkomst?

In de opleidingsovereenkomst neemt u op wat het doel is van de opleiding. Het is belangrijk dat u groei verwacht. Samen met het opleidingsinstituut, de periode van scholing en de totale studiekosten neemt u op wie de opleiding zal betalen. Daarnaast is het belangrijk om af te spreken of de werknemer de opleiding volgt tijdens of na werktijd. Stel de opleidingsovereenkomst op om de studiekosten onbelast te kunnen betalen. Daarnaast is ook een vereiste voor onbelaste kosten dat de opleiding wordt behaald. Vraag onze advocaten een complete en correcte studieovereenkomst op te stellen.

Studiekostenbeding

Het studiekostenbeding is waarschijnlijk nog wel het belangrijkste voor u als werkgever. Hierin neemt u een regeling op die u gebruikt in het geval dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Als een werknemer een opleiding volgt, spreekt u af hoe lang u baat wilt hebben van zijn of haar kennis en vaardigheden. Dus spreek af hoe lang de werknemer minimaal bij u ‘moet’ blijven werken. Wordt de overeenkomst toch eerder beëindigd dan afgesproken? Dan zal de werknemer een (gedeelte) van de opleidingskosten terug moeten betalen. Hoeveel dit precies is en over welke periode dit verspreid gaat worden, spreekt u af in het studiekostenbeding. Dit moet uiteraard wel in alle redelijkheid worden afgesproken; zo is er sprake van een glijdende schaal. De terugbetalingsverplichting neemt tijdens de vastgestelde periode evenredig af. Zo’n studiekostenbeding kan vrij lastig zijn en in het geval dat het beding niet helemaal afgebakend is, kan dit voor de werkgever risico’s met zich meebrengen. U doet er dus verstandig aan een advocaat om advies te vragen, zodat u altijd met zekerheid kunt verwijzen naar de opleidingsovereenkomst.

« Terug naar arbeidsrecht
Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.