flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 6 april 2024

Even een kopietje paspoort

Het zal niemand ontgaan zijn dat banken, verzekeraars en ook advocaten de klanten moeten identificeren. Hierdoor moeten zij kunnen aantonen dat zij dat ook werkelijk hebben gedaan. Die wettelijke verplichting vloeit voort uit onder andere de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, de Wwft. Denk aan een kopie van je paspoort of ID.

Tegelijkertijd moeten deze instellingen voldoen aan de AVG, en moet er worden gedaan aan dataminimalisatie en voorts worden gekeken naar de beveiliging met het oog op datalekken.

Om hier AVG vriendelijk en praktisch mee om te kunnen gaan, kan tegenwoordig een kopietje paspoort heel anders worden gemaakt. Dit kan door middel van de KopieID app van de overheid. Hiermee kun je op de kopie ID die je maakt met je smartphone aangeven voor welk doel die kopie wordt gemaakt. Op deze manier wordt de tekst uitgeprint over de foto heen en wordt ook de foto onherkenbaar gemaakt en het BSN nummer afgeblokt. Daardoor is het kopietje paspoort onbruikbaar gemaakt voor internet criminelen. En kan zowel worden voldaan aan de Wwft en wordt de houder van het paspoort beschermd.

TIP: gebruik de KopieID app standaard voor alle kopietjes paspoort die je van tijd tot tijd moet afgeven.

 

Artikelen door Jop Fellinger

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.