flib 50 jaar
Gepubliceerd op: 19 februari 2024

De SIB, een steuntje voor mkb’ers over de grens

Ondernemers met succes in Nederland hebben vaak de ambitie om met hun bedrijf ook de grens over te gaan. Of het nu gaat om de export goederen of diensten, het vergroten van de markt is belangrijk voor de omzet en het resultaat.

Met het actief worden in het buitenland gaan ook uitdagingen gepaard. Vragen over hoe het zit met de regels in de andere markt, of wat je doet in Nederland ook daar mag en wat fiscaal slim is kunnen een barrière vormen. Zonde, want de potentie is groot.

Om ondernemend Nederland dat zetje te geven om over die eerste hordes heen te komen is er de Support International Business (SIB) regeling. In dit blog licht ik deze regeling toe, en bespreek ik ook hoe wij bij Fruytier je kunnen helpen in het zetten van de stap over de grens.

Wat is de SIB?

De SIB is een subsidie voor Nederlandse mkb-ondernemingen. Het doel van de subsidie is dat het mkb-ondernemers in staat stelt de benodigde adviezen in te winnen om in een specifiek doelland actief te worden.

De subsidieverlenende organisatie is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (de RVO). Voor deze subsidie geldt een overkoepelend maximum van € 6.500,- per bedrijf, per jaar. Voor de meeste activiteiten is de helft van de kosten subsidiabel. En voor groene activiteiten is er nog eens € 2.500,- extra beschikbaar, met een subsidiabel percentage van 80%. Per soort activiteit is er ook een apart maximumbedrag, meestal € 2.500,-.

De activiteiten die worden gesubsidieerd zijn bijvoorbeeld het meegaan op een handelsmissie, het bijwonen van een handelsbeurzen, coaching van exportadviseurs en adviseurs die u in contact brengen met mogelijke handelspartners en klanten. Wat ook voor subsidie in aanmerking komt, is het inwinnen van juridisch en fiscaal advies over het doelland.

In totaal is er een subsidiepot van 30 miljoen euro beschikbaar voor 2024. Het is daarom wel belangrijk om tijdig de aanvraag te doen, want op is op. Voor meer informatie voor welke activiteiten u subsidie kunt aanvragen en of u in aanmerking komt, kunt u de website van de RVO over de SIB bezoeken door te klikken op deze link.

LAW, ons wereldwijde netwerk

De advocaten van Fruytier zijn actief lid van het wereldwijde advocaten netwerk LAW. Zo zullen wij dit jaar het jaarlijkse congres van LAW in Nederland organiseren, waar advocaten van over de hele wereld op af zullen komen. Regelmatig brengen wij onze cliënten in contact met kantoren in het buitenland uit ons netwerk.

Onze warme banden met advocatenkantoren buiten Nederland zorgen ervoor dat advies over de verschillende juridische systemen wereldwijd ook voor u binnen handbereik ligt. Naast formeel advies is het ook simpelweg een enorm voordeel om iemand te kennen die al in je doelland commercieel actief is. Zo is je advocaat niet alleen een juridisch adviseur, maar ook je eerste lokale contact. Wie weet zit de ideale zakenpartner in je doelland al in het netwerk van het LAW-kantoor aldaar.

Overweeg je expansie? Kom langs

Overweeg je internationale uitbreiding van je zaak? Aarzel dan niet, kom bij ons langs voor een kop koffie en een goed gesprek met een van onze ervaren advocaten! Dan doordenken we samen de relevante vragen en next steps, waaronder het bijschakelen van onze partnerkantoren. Na zo’n gesprek heb je binnen de kortste keren op een rij welke vragen er spelen. Zo wordt het voor jou als ondernemer mogelijk een plan te smeden op basis van concrete budgetten en weet je welke risico’s je kan nemen. En vergeet dan vooral niet de SIB-subsidie mee te nemen in je berekeningen.

Contact

Heeft u vragen? Contact dan een van onze advocaten via de mail, telefonisch of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij denken graag met u mee.

Artikelen door Joël de Bruijn

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.