Gepubliceerd op: 26 september 2012

De Nederlandse Auteurswet bestaat 100 jaar!

De Auteurswet is in de afgelopen honderd jaar al vele malen gewijzigd en dan vooral de laatste decennia. Deze wijzigingen waren vaak het gevolg van de snelle en ingrijpende veranderingen in de technologie, of ze kwamen naar aanleiding van Europese wetgeving.  Ook nu staan er weer veel wijzigingen op stapel.

Eenvoudiger en transparanter
Op Europees niveau is er aandacht voor het eenvoudiger en transparanter maken van de licentiering van auteursrechten via internet. Ook moeten er maatregelen komen tegen namaak en piraterij.

Speerpuntenbrief
Op nationaal niveau is ook een nieuwe ronde van wijzigingen ingezet. Het kabinet Rutte I heeft in de Speerpuntenbrief Auteursrecht 2020 het nieuwe auteursrechtbeleid gepubliceerd, waarna een heftige discussie in en buiten de Tweede Kamer ontstond. De speerpunten gaan over het vergroten van het vertrouwen in het auteursrecht en de auteursrechtorganisatie, het versterken van de positie van auteurs ten opzichte van exploitanten, het bevorderen van nieuwe bedrijfsmodellen op internet en het steunen van EU-maatregelen op auteursrechtgebied.

Duidelijk is dat de trein van digitalisering maar doordendert. De vraag is of onze wetgevers de snelheid van de modernisering wel kunnen bijhouden. Wie kan voorspellen hoe de wereld er in 2020 eruit ziet?

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.