De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 24 mei 2013

Bevoegdheden curator aan banden gelegd

Op 26 maart 2013 heeft het Hof Den Bosch de bevoegdheden van de curator aan banden gelegd. Het gaat om de vergaande bevoegdheden van de curator, om toegang te verkrijgen tot de administratie van een failliete onderneming. Het Hof heeft beslist dat de curator geen recht heeft op toegang tot de administratie in de ‘cloud’.

Cloud computing
In deze zaak maakte de failliete onderneming voor de administratie gebruik van ‘cloud computing’. Dit betekent dat de administratie niet werd opgeslagen op eigen gegevensdragers van de onderneming, maar op servers die zich elders bevonden. Hiervoor werd gebruik gemaakt van software van het bedrijf Vict. Medewerkers van de failliete onderneming konden via internet inloggen op de software en van daaruit kreeg men toegang tot alle administratieve gegevens. Voor deze service van Vict had de failliete onderneming een overeenkomst met Vict gesloten en betaalde daarvoor elke maand bijna €1500.

Curator weigert betaling
Na het faillissement zette de curator de overeenkomst met Vict niet voort. De curator eiste evengoed van Vict de toegang tot de administratie. Hij was van mening dat hij daar als curator niet voor hoefde te betalen.

Korte metten 
Met dat standpunt maakten zowel de rechtbank als het hof korte metten. Vict hoeft volgens de rechter de werkzaamheden niet voort te zetten, aangezien de curator de overeenkomst niet heeft voortgezet en deze evenmin een commerciële vergoeding voor de werkzaamheden van Vict wil betalen. De curator heeft geen recht op kosteloze dienstverlening of dienstverlening tegen een zeer geringe vergoeding, die niet in verhouding staat tot de werkzaamheden die Vict moet verrichten en de maandelijkse vergoeding van € 1500.

Wees dus gewaarschuwd: de curator mag veel, maar lang niet alles. Bij twijfel, eerst advies vragen!

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.