De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 31 maart 2015

Auteursrecht op smaak van Heksenkaas

Voor het eerst heeft een rechter zich uitgelaten over de vraag of er auteursrecht kan rusten op een smaak. Naar het voorlopig oordeel van de rechtbank Den Haag is dat niet uitgesloten.

Heksenkaas

Het gaat in dit geschil over de smaak van Heksenkaas, een soort ‘dipkaas’, die kan worden gebruikt als broodbeleg, maar ook als dipsaus en voor de bereiding van warme maaltijden.

Overdracht auteursrechten

Bedenker Dennis Voerman heeft zijn auteursrechten op de smaakzintuigelijke kenmerken overgedragen aan Levola Hengelo B.V. Heksenkaas is een groot succes en Levola komt een partij op het spoor, die ook een dipkaas op de markt brengt. Het gaat om European Food Company (EFC), die volgens Levola met haar Magic Cheese inbreuk pleegt op het auteursrecht op de smaak van Heksenkaas.

Bewijsbeslag

Levola verzoekt de rechtbank in Den Haag om bewijsbeslag te mogen leggen op de administratie, correspondentie en op productspecificaties van Magic Cheese. Dat doet Levola om bewijzen veilig te kunnen stellen, maar daarvoor is wel nodig dat voldoende aannemelijk wordt gemaakt dat mogelijk inbreuk wordt gemaakt op rechten van Levola.

Niet de receptuur, maar de smaak telt

De rechter wijst de verzoeken van Levola grotendeels toe omdat volgens hem voldoende aannemelijk is dat er auteursrecht op een smaak kan rusten. Het gaat hierbij dus niet om een recht op de receptuur, maar om de subjectief waar te nemen smaakzintuigelijke kenmerken van de Heksenkaas. In de beschikking staat overigens vermeld dat een aantal producten op verzoek van de rechter bij de rechtbank is bezorgd. Mogelijk heeft de rechter zelf de proef op de som genomen.

Smaakprofessor

Om haar verzoek kracht bij te zetten, heeft Levola de hulp ingeroepen van Dr. Klosse, een autoriteit op het gebied van smaak. Naar zijn mening is de smaak van Heksenkaas gebaseerd op creatieve keuzes en gaat het om een intellectuele schepping. Dat zijn de toetsingscriteria voor auteursrechtelijke bescherming. De smaak van de Magic Cheese van EFC is volgens de deskundige nagenoeg gelijk waardoor de totaalindruk overeenstemt.

Auteursrecht op geur kan ook

Het is niet voor het eerst dat aan de hand van zintuigelijke waarneming wordt geoordeeld of sprake is van een beschermd werk en van inbreuk daarop. De Hoge Raad heeft in 2006 geoordeeld dat de geur van parfums auteursrechtelijk beschermd kan zijn. Ook daar was het criterium dat beslissend is of een geur een voortbrengsel is dat vatbaar is voor menselijke waarneming en of het een eigen, oorspronkelijk karakter heeft met een persoonlijk stempel van de maker. Volgens de Hoge Raad is een geur niet hetzelfde als (een combinatie van) stoffen en dus meer dan een som der delen.

Oordeelt volgt in bodemprocedure

Het staat overigens nog niet vast dat smaak auteursrechtelijk beschermd is of kan zijn. Daarvoor moet Levola eerst naar de bodemrechter om de zaak inhoudelijk te laten behandelen. Voorlopig is er wel voldoende om toe staan dat Levola beslag legt bij EFC en daarmee is de eerste horde genomen. In de bodemprocedure zal ongetwijfeld veel aandacht worden besteed aan de vraag of smaak kan worden beschermd en zo ja, hoe inbreuk moet worden vastgesteld. Het oordeel van de rechtbank is in ieder geval opzienbarend en het verdere verloop smaakt naar meer.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.