Adverteren via Social Media valt nu ook onder ReclameCode
Een consument of bekende Nederlander die een vergoeding ontvangt voor het promoten van een product op Twitter, Facebook of andere sociale media, moet dit voortaan melden. Dat kan hij doen door bijvoorbeeld “#reclame” toe te voegen aan zijn bericht. Deze verplichting geldt sinds de reclameregels voor Social Media onder de al langer bestaande Reclame Code vallen.
Niet alle negatieve reacties verwijderen
Als een adverteerder iemand betaalt voor het verspreiden van reclame via social media én dit de geloofwaardigheid van de betreffende uiting beïnvloedt, moet de relatie tussen de adverteerder en de consument die reclame maakt duidelijk zijn. Ook geldt er een manipulatieverbod, dat bepaalt dat een adverteerder uitingen op eigen (social) media niet dusdanig mag wijzigen dat er een misleidend beeld ontstaat. Zo mag een adverteerder op een eigen forum niet alle negatieve reacties verwijderen.
Als een adverteerder de regels voor het maken van reclame via sociale media niet naleeft, kan een klacht worden ingediend bij de Reclame Code Commissie.