De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 8 april 2014

3D Printen Nederland: Pas uw algemene voorwaarden aan

Staan de mogelijkheden en risico’s van 3D printen al in uw algemene voorwaarden? En is uw aansprakelijkheidsverzekering er al op afgestemd? Nu het kinderlijk eenvoudig is om een product te kopiëren en thuis te printen in 3D, is het nog lastiger om het ontwerp, logo en naam te beschermen. Voor ondernemers die leven van ontwerp of productie van goederen is dat een belangrijke vraag. Ook speelt de vraag wie er aansprakelijk is als er iets misgaat met een geprint product: de maker van de 3D printer, de maker van het ontwerp of de eigenaar van de printer die het product print?

De toepassingen van 3D printen lijken eindeloos en steeds meer partijen stappen in deze nieuwe techniek. Zo bleek een partij in Amerika in staat een werkend handvuurwapen te printen en werd in het VU Medisch Centrum met behulp van een 3D printer een kunstmatige schedel gemaakt die vervolgens bij een patiënt werd aangebracht. Ebay ontwikkelde een iOS-app waarmee gebruikers ontwerptekeningen voor telefoonhoesjes en sieraden konden downloaden welke vervolgens met een 3D printer konden worden geprint. Ook lijkt een 3D printtechniek uitermate handig voor het printen van reserveonderdelen. U hoeft dan niet meer naar de winkel voor een reparatie, maar u downloadt van de fabrikant het technische ontwerp en instructie, print het onderdeel en brengt het zelf aan.

Vanuit een intellectueel eigendomsperspectief zijn de nodige kanttekeningen te plaatsen bij de mogelijkheden van 3D printen. Het wordt immers makkelijker dan ooit om thuis vanaf de bank een mooi ontwerp van een ander te kopiëren. Vormen, logo’s en kleurencombinaties worden klakkeloos door de 3D printer nagemaakt. Het beschermen van uw eigen ontwerp en naam, wordt een stuk lastiger wanneer iedereen thuis de mogelijkheid heeft het na te bootsen.

Maar ook productaansprakelijkheidskwesties worden door deze nieuwe mogelijkheden op scherp gezet. De vraag is immers wie er straks aansprakelijk is als er iets misgaat met een geprint product. Is het de maker van de 3D printer, de maker van het ontwerp of de eigenaar van de 3D printer die de print maakt.

3D Printen Nederland

De Nederlandse wet zegt dat een producent verantwoordelijk is voor de veiligheid van de door hem geproduceerde producten. Deze producent is dan ook aansprakelijk jegens consumenten voor schade door een gebrekkig product. Daarmee ook voor eventuele herstelkosten en terugroepacties indien een product onveilig blijkt. 3D printen zet deze klassieke verhouding op z’n kop: de consument kan zelf printen en wordt daarmee dus producent. De Nederlandse wetgeving is op deze situatie nog niet voorbereid.

Voor meer informatie over aansprakelijkheid en algemene voorwaarden ten aanzien van deze nieuwe technologie kunt u natuurlijk contact opnemen met ons. Wij helpen u graag verder.
 

Myrddin van Westendorp
Myrddin van Westendorp

Artikelen door Myrddin van Westendorp

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.