Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Wijzigingen Chinese merkenwet 1 Mei 2014

Auteur: Fruytier Lawyers in Business - 23 mei 2014

Het vaststellen van een nieuwe Chinese merkenwet is goed nieuws voor merkhouders die hun producten in China op de markt brengen of die dat overwegen. Hun intellectuele eigendomsrechten worden beter beschermd en merkinbreuken worden zwaarder bestraft.

De belangrijkste wijzigingen in het Chinese merkenrecht zien op een vereenvoudigde en snellere behandeling van merkaanvragen en opposities. Daarmee wordt veel tijd bespaard en tevens duidelijkheid gecreëerd. Ook is het nu mogelijk om bij het indienen van één merkaanvraag een depot voor verschillende klassen tegelijk te verrichten. Belangrijk is eveneens dat merkinbreuken zwaarder worden gestraft, waarbij ook hogere schadevergoedingen kunnen worden toegekend en strafrechtelijke maatregelen kunnen worden opgelegd.

De Chinese merkenwet, die per 1 mei 2014 is ingegaan, sluit beter aan bij het Europese systeem van merkbescherming. Hoewel China is aangesloten bij diverse internationale verdragen en al over intellectuele eigendoms-wetten beschikt, was er ruimte voor verbetering.

Zaken doen in China is en blijft uitdagend, maar de rechtszekerheid voor merkbescherming is zeker toegenomen en de kans is groot dat er meer wijzigt ten gunste van de bescherming van het intellectuele eigendomsrecht in China.

Deze veranderingen komen voort uit de wensen van Chinese ondernemers zelf. Want hoewel er nog steeds met de nodige achterdocht wordt gekeken naar China als het land van de ongeremde namaakindustrie is er de laatste jaren veel veranderd in China. “Copied in China” heeft meer en meer plaatsgemaakt voor “invented in China”.

Tegenwoordig zijn er namelijk veel Chinese bedrijven en multinationals die succesvol zijn met de ontwikkeling van nieuwe eigen producten en uitvindingen, bijvoorbeeld op telecomgebied. Om die producten en uitvingen van eigen bodem beter te kunnen beschermen en exploiteren, groeide ook in China de vraag naar meer bescherming van intellectuele eigendomsrechten. Het is een goed teken dat China ertoe is overgegaan om de beschermingsmogelijkheden voor merken te vereenvoudigen en te verruimen.

Meer weten over merkbescherming in China mail naar mvanhasselt@flib.nl of bel 020-5210130.

 

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Wanbetaler aanpakken? Vraag faillissement aan!

Dreigen met faillissement kan een zeer effectief middel zijn om wanbetalende klanten alsnog te laten betalen. Weinig schuldenaren wachten immers een faillissement af. Als ook ...

Lees verder

Wanneer mag je een distributieovereenkomst opzeggen?

Als er in een distributieovereenkomst geen afspraken zijn gemaakt over de duur en de opzegging van de overeenkomst kan deze toch worden opgezegd. Op grond ...

Lees verder

50 manieren om je aandeelhouder te verlaten

Ik wil van mijn andere aandeelhouder af, maar hij werkt niet mee! Als u van uw andere aandeelhouder af wilt, heeft u een probleem als ...

Lees verder

Wijzigingen arbeidsrecht versneld ingevoerd

Wijzigingen arbeidsrecht versneld ingevoerd De wijzigingen in het arbeidsrecht zullen versneld worden doorgevoerd, zo blijkt uit de brief (en in het bijzonder bijlage 2) van ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media