Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Wat zijn intellectuele eigendomsrechten?

Auteur: Fruytier Lawyers in Business - 26 september 2012

Lange tijd werd onder intellectuele eigendom vooral het auteursrecht verstaan en onder industriële eigendom vielen merkenrecht, handelsnaamrecht, modellenrecht en octrooirecht. Tegenwoordig wordt de term intellectuele eigendom gebruikt voor al deze rechten, maar beide termen komen nog steeds voor.

Domeinnamenrecht
Er zijn ook minder bekende intellectuele eigendomsrechten, zoals databankenrecht, kwekersrecht en topografieënrecht. Een zeer bekend IE-recht is het domeinnamenrecht. Dit recht is geen zelfstandig recht, maar altijd gekoppeld aan uw merkrecht of handelsnaamrecht dat als domeinnaam wordt gebruikt. Voor een nadere omschrijving van de verschillende IE-rechten die tot ons werkterrein behoren, verwijzen wij u graag naar onze website.

Uw concurrenten een stap voor zijn
Intellectuele eigendomsrechten gaan over het beschermen van de voortbrengselen van de menselijke geest, zoals bijvoorbeeld uw uitvinding of uw bedrijfsnaam. U kunt daarmee voorkomen dat anderen gebruik maken van uw intellectuele creaties, zonder dat u daarvoor toestemming hebt gegeven. Daarmee kunt uw concurrenten een stap voor zijn.
Ook al kunt u intellectuele eigendomsrechten niet vastpakken, ze worden een steeds belangrijker of zelfs het belangrijkste vermogensbestanddeel van een bedrijf.

IE-rechten als basis voor financiering 
De waarde van uw onderneming kan worden bepaald aan de hand van de intellectuele eigendomsrechten die uw onderneming bezit. Dat betekent dat er daardoor ook mogelijkheden zijn om op basis van uw handelsnaam, handelsmerken en octrooirechten financiering te verkrijgen.

Financiers stellen veelal als eis dat zij zekerheid willen over de terugbetaling van hun financiering. U kunt die zekerheid verschaffen door de financier een pandrecht te verstrekken op de intellectuele eigendomsrechten. Voor een rechtsgeldige verpanding van een intellectuele eigendomsrecht zijn verschillende regels van toepassing. Voor verpanding van een octrooirecht gelden andere vereisten dan van een domeinnaam of een auteursrecht. Van belang is onder andere of de verpanding in een register moet worden ingeschreven.

Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden om het meeste en het beste uit uw intellectuele eigendomsrechten te halen. Wij adviseren u er graag over.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Geen bescherming auteursrecht smaak Heksenkaas aangetoond

Levola, de producent van de Heksenkaas, verliest procedure over auteursrecht op de smaak van haar kaas. Beslag toegestaan, maar geen oordeel over inbreuk In een ...

Lees verder

Auteursrecht op smaak van Heksenkaas

Voor het eerst heeft een rechter zich uitgelaten over de vraag of er auteursrecht kan rusten op een smaak. Naar het voorlopig oordeel van de ...

Lees verder

Saskia Noort verliest plagiaatzaak over De Eetclub

Saskia Noort, schrijfster van het bekende boek ‘De Eetclub’, heeft een procedure verloren waarin ze schrijfster Liselotte Stavorinus en haar uitgeverij De Crime Compagnie beschuldigt ...

Lees verder

Embedden geen inbreuk op auteursrecht

Het embedden van auteursrechtelijk beschermd materiaal levert geen auteursrechtinbreuk op. Je mag dus een via een link andermans video’s op je site zetten, zo blijkt ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media