Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Tweede hypotheek geeft niet altijd zekerheid

Auteur: Fruytier Lawyers in Business - 21 november 2014

In een geschil tussen twee bedrijven over een lening, had het bedrijf dat het geld had uitgeleend een tweede recht van hypotheek gekregen op het bedrijfspand. Dit als zekerheid voor het terugbetalen van de lening. Maar nu dat pand door de crisis veel minder waard was, was die hypotheek ook niks meer waard. De kortgedingrechter oordeelde dat de hypotheekhouder haar hypotheekinschrijving moest doorhalen, omdat er voor de tweede hypotheekverstrekker niks over zou blijven na verkoop van het pand.

 

De waarde van het bedrijfspand wordt in 2007 nog getaxeerd op ongeveer € 1,8 miljoen. Eind 2011 wordt het pand in de verkoop gezet voor een prijs van een kleine € 1,6 miljoen. Als gevolg van de crisis meldt zich pas in de zomer van 2014 de eerste serieus geïnteresseerde partij. Het bedrijf verkeert op dat moment al in zwaar weer en onder druk van de huisbankier is de vraagprijs van het bedrijfspand inmiddels aanzienlijk verlaagd.

 

Uiteindelijk wordt het pand verkocht voor € 800.000,-. De huisbankier gaat akkoord met het gedane bod en de koopovereenkomst wordt getekend, hoewel dat niet genoeg is om de vordering van € 1,7 miljoen te voldoen. De tweede hypotheekhouder met een vordering van € 150.000,- ziet de bui al hangen en wil niet meewerken aan de verkoop tegen een dergelijk laag bedrag. Met haar hypotheekinschrijving blokkeert zij de levering van het bedrijfspand en bestaat het risico dat de koper wegloopt en de contractuele boete opeist.

 

Het bedrijf start daarom een kort geding procedure waarin zij vordert dat de hypotheekinschrijving voor de tweede hypotheek wordt geschrapt. Vasthouden aan het hypotheekrecht zou misbruik van recht zijn, nu de waarde van het bedrijfspand zodanig gedaald is dat er geen opbrengst overblijft om haar vordering betaald te krijgen. De houder van de tweede hypotheek denkt echter dat het pand meer waard is en het pand nooit voor € 800.000,- verkocht mocht worden. Er is volgens haar ook geen noodzaak tot verkoop.

 

De rechter in kort geding wijst, ondanks de onomkeerbaarheid van zijn beslissing, de vordering van het bedrijf dat haar pand wil verkopen toe. De houder van de tweede hypotheek moet dan ook meewerken aan het doorhalen van haar hypotheek. Zij verliest dus haar enige recht van zekerheid tot terugbetaling van haar geldlening en met het oog op de financiële situatie van de vennootschap is het zeer twijfelachtig of haar vordering ooit zal worden voldaan. Het blijkt dan ook dat de economische crisis en de daarmee samenhangende waardedaling van onroerend goed een grote impact heeft op vele vlakken.

 

Voor al uw vragen met betrekking tot geschillen rondom de verkoop van uw bedrijfspand en het verkrijgen van zekerheden voor geldleningen neemt u contact op met Fruytier Lawyers in Business.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Heeft een bank ook zorgplicht tegenover derden?

Naast de zorgplicht van banken tegenover cliënten bestaat er ook een zorgplicht tegenover derden (niet-cliënten). Recent kwam Binckbank (een online beleggingsplatform) naar buiten met het ...

Lees verder

Update #2 rentederivaten

Vorige week heeft de AFM een update gepubliceerd over de voortgang van het rentederivatendossier. Eerder informeerden wij u al over de mogelijkheid tot het claimen ...

Lees verder

VOF telefonisch beëindigd. Kan dat?

Nadat twee vennoten een ongelukkige samenwerking hadden binnen een vennootschap onder firma (vof), zei de ene vennoot de samenwerking aan de andere vennoot telefonisch op. ...

Lees verder

Ontslag op staande voet groot risico voor werkgevers

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015 is het arbeidsrecht en met name het ontslagrecht ingrijpend veranderd. Dat geldt ook ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media