Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Schuldeiser haalt makkelijker recht binnen EU-lidstaten

Auteur: Noel Ellens - 14 augustus 2014

De grote frustratie van veel schuldeisers bij het uitvoeren van een vonnis in een andere EU-lidstaat lijkt voorbij. Vanaf januari 2015 kan hij met een uitspraak van een EU-rechter in zijn hand in elke lidstaat zijn recht halen. Dankzij een aanpassing in de zogenoemde EEX-verordening kan een vonnis nu direct ten uitvoer worden gelegd, omdat de schuldeiser niet langer in een andere EU lidstaat een verlof tot tenuitvoerlegging hoeft te vragen.

Wijziging EEX-verordening

De schuldenaar kan zich nog wel verweren tegen tenuitvoerlegging van een vonnis uit een ander EU-land, maar moet daar nu zelf het initiatief voor nemen en kan alleen op beperkte gronden de tenuitvoerlegging aanvechten. De gewijzigde EEX-verordening gaat op 10 januari 2015 in en de verordening geldt dan ook alleen voor procedures die op die datum (of later) zijn begonnen.

Tot nu toe is het vaak erg lastig en kostbaar om een vonnis in een andere EU-lidstaat ten uitvoer te leggen. Meestal moet daarvoor nog een procedure worden gevoerd in de andere lidstaat. Deze zogenoemde ‘exequatur-procedure’ kan in bepaalde landen bijzonder lang duren en het is soms zelfs de vraag of de rechter in de andere lidstaat zich wel strikt aan Europese regelgeving houdt of eigen nationale regels toepast.

Internationale bevoegdheid

De EEX-verordening regelt de bevoegdheid van EU-rechters en de tenuitvoerlegging van vonnissen van EU-rechters binnen de EU. Deze verordening is onlangs op wezenlijke punten aangepast.
De nieuwe verordening regelt nog veel meer belangrijke onderwerpen, zoals grensoverschrijdend conservatoir beslag op bankrekeningen, de verruiming van internationale bevoegdheid van de rechter in een EU-staat (zoals bij arbeidsovereenkomsten) en internationale betekeningsvoorschriften.

Het goede nieuws voor schuldeisers is dat de gewijzigde verordening hen vanaf volgend jaar hulpmiddelen in handen geeft om betaling in een andere lidstaat voor elkaar te krijgen. Waar veel schuldeisers voorheen wegens tijdrovende en kostbare buitenlandse procedures afhaakten, biedt de gewijzigde EEX-verordening hen veel meer tools om betaling in een andere lidstaat ook echt af te dwingen.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Voorstel uniforme btw-aangifte

Recentelijk heeft de Europese Commissie (EC) een voorstel (1) ingediend om binnen de Europese Unie (EU) tot een uniforme btw-aangifte te komen. Het doel van ...

Lees verder

Invoering nieuwe webwinkelregels op 13 december 2013

In 2011 is een Europese richtlijn uitgevaardigd voor het invoeren van strengere regels die de consument beter moeten beschermen. Het gaat onder meer om nieuwe ...

Lees verder

Update #2 rentederivaten

Vorige week heeft de AFM een update gepubliceerd over de voortgang van het rentederivatendossier. Eerder informeerden wij u al over de mogelijkheid tot het claimen ...

Lees verder

VOF telefonisch beëindigd. Kan dat?

Nadat twee vennoten een ongelukkige samenwerking hadden binnen een vennootschap onder firma (vof), zei de ene vennoot de samenwerking aan de andere vennoot telefonisch op. ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media