Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Faillissement, herstructurering of doorstart

Bij een onderneming krijgt u te maken met financiën. Dit gaat helaas niet altijd zonder negatieve gevolgen. Herstructureren of een doorstart maken opent wellicht nieuwe kansen. Of u kunt voor de keuze komen te staan faillissement aan te vragen, voor uw eigen onderneming óf voor een debiteur. Het allerliefst helpen we ondernemers succesvol te ondernemen, maar als het onverhoopt mis gaat met uw onderneming kunnen de advocaten van Fruytier u adviseren.

Faillissement aanvragen

Bij een faillissement aanvragen start een onplezierige procedure. De gevolgen van een faillissement zijn zeer ingrijpend, zowel zakelijk als privé. Hoewel sommige ervaren ondernemers beweren dat je pas een goede ondernemer bent als je ook een keer failliet bent gegaan, zit niemand op een faillissement te wachten. Een faillissement kunt u voor uw eigen onderneming aanvragen, maar u kunt deze ook voor een debiteur aanvragen. De aanpak verschilt bij beide faillissementsaanvragen.

Faillissement eigen onderneming

Wanneer u als bestuurder 2 of meer schuldeisers heeft, kunt u faillissement aanvragen. U kunt daarbij een advocaat inschakelen. Dit is echter niet verplicht. Een advocaat kan in uw voordeel werken:
Een advocaat zal u bijstaan in het verzamelen van benodigde stukken voor het faillissement.
Aangezien onze advocaten zelf ook ondernemers zijn, hebben zij veel ervaring. Onze advocaten zullen zoeken naar mogelijkheden en de beste oplossing.

Een advocaat gaat na waar u aansprakelijk voor bent en of u aan alle verplichtingen heeft voldaan.
Ook helpen de advocaten van Fruytier veelvuldig crediteuren, bestuurders, aandeelhouders of andere belanghebbenden van failliete ondernemingen bij geschillen met de curator. U kunt er ook voor kiezen zelf faillissement aan te vragen bij de rechtbank.

Faillissement debiteur

Heeft u een debiteur die, na aanmanen, de schuld niet voldoet? Wanneer deze onderneming ook bij een ander bedrijf een schuld heeft openstaan, lijkt het erop dat de onderneming failliet is. In dit geval kunt u een faillissement van uw debiteur aanvragen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Omdat een faillissement veel gevolgen heeft voor uw debiteur, kan uw faillissementsaanvraag leiden tot betaling van de debiteur. Op die manier is de aanvraag een middel om alsnog een vordering te incasseren; de debiteur voorkomt dan het faillissement.

Doorstart maken

Heeft uw onderneming gezonde onderdelen? Het maken van een doorstart is dan een mogelijkheid. Eerst faillissement aanvragen en het grondig voorbereiden van de herfinanciering is hierin cruciaal. Belangrijk is om de mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid te onderkennen en waar mogelijk te beperken. De advocaten van Fruytier treden regelmatig op voor ondernemers die een doorstart willen maken, of vermogensbestanddelen uit de failliete boedel willen kopen. Een goed advies over de biedingsprocedure en de koopovereenkomst met de curator is essentieel. De advocaten van Fruytier hebben bij hun advies op het gebied van insolventierecht veel baat bij de kennis die onze advocaten hebben opgedaan als curator in faillissementen.

Pre-pack
Alhoewel de pre-pack relatief nieuw is en er nog weinig (wettelijk) is geregeld heeft Fruytier Lawyers in Business al een groot aantal pre-packs succesvol afgerond. Meer lezen? Download ‘E-paper Pre-pack’.

Voordelen van de pre-pack boven een traditionele doorstart in faillissement:

  • Meer controle over het proces
  • Realiseren van een betere prijs voor de activa
  • De ondernemingsactiviteiten komen niet of nauwelijks stil te liggen
  • Minder onzekerheid voor personeel en klanten
  • Minder kapitaalvernietiging
  • Stille bewindvoerders zijn altijd ervaren curatoren

Herstructurering

Kan uw onderneming niet meer verder zoals het nu gaat? Dan is het tijd voor herstructurering. Goede voorbereiding en een duidelijk te doorlopen pad is van grote waarde bij herstructurering. Efficiënter werken en kosten besparen kan u een faillissement voorkomen. Helaas zal u daarbij kritisch moeten kijken naar uw organisatie en daarbij het personeelsbestand.

Begeleiding door onze advocaten

Onze advocaten kunnen u begeleiden en zullen geen onderdeel vergeten. Dankzij hun ervaring en professionaliteit maken onze advocaten de herstructurering tot een succes!

Onze specialist in faillissement en herstructurering is Marcel Fruytier. U kunt altijd contact met ons opnemen.

Gerelateerde artikelen

Hoe een vennootschap te beëindigen?

Niet ieder opgericht bedrijf is succesvol. Ondernemen is risico’s nemen en niet alleen dat doen waar kans op succes verzekerd is. Indien het bedrijf niet ...

Lees verder

Curator moet Ondernemingsraad ook om advies vragen

De Ondernemingsraad heeft zowel in een goed functionerend bedrijf, als na een faillissement het recht om te adviseren over verkoop van bedrijfsonderdelen. Als de curator ...

Lees verder

Pre-pack verleden tijd? UPDATE !

Op 15 mei 2017 schreven wij al, dat als het Europese Hof van Justitie het advies van haar Advocaat-Generaal zou opvolgen, dat dit grote gevolgen ...

Lees verder

Pre-pack verleden tijd?

Zie over dit onderwerp onze update!  Als het Europese Hof van Justitie het advies van haar Advocaat-Generaal volgt, dan heeft dit grote gevolgen voor het ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media