Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Payrolling: de rechter trapt er niet in

Auteur: Myrddin van Westendorp - 04 september 2013

Wederom heeft een rechtbank uitspraak gedaan in een zaak over payrolling. Conclusie: er dient door een zogenaamde payrollconstructie heen gekeken te worden.

Payrolling is een (juridische) constructie waarbij werknemers in dienst treden bij een payrollbedrijf. Het payrollbedrijf stelt de werknemers vervolgens beschikbaar aan een inlener, waar de werknemers hun werkzaamheden verrichten. Het payrollbedrijf treedt dus op als contractuele werkgever, waarmee de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft (de zogenaamde ‘formele werkgever’). De inlener treedt op als niet-contractuele werkgever (de zogenaamde ‘materiële werkgever’).

Deze constructie biedt een inlener flexibiliteit (de werknemers staan niet langer op diens loonlijst) en een kostenbesparing (risico arbeidsongeschiktheid en terugloop van werk liggen bij het payrollbedrijf). In afgelopen decennia is de payrollconstructie steeds populairder geworden en hebben ook grotere werkgevers hun personeel ondergebracht bij een payrollbedrijf. Daarbij zijn de rechten van de werknemers echter in gedrang gekomen.

Inlener verantwoordelijk

Reden voor de rechtbank om door deze constructies heen te kijken en de inlener verantwoordelijk te maken voor de ingeleende werknemers. De rechtbank concludeert dat de werknemers weliswaar een arbeidsovereenkomst met de payrollonderneming hebben gesloten, maar dat ter vaststelling van de werkgever niet bepalend is of partijen hun overeenkomst als arbeidsovereenkomst hebben aangeduid. Van belang is dat de feitelijke uitvoering van de arbeidsovereenkomst ligt bij de inlener en dat dit ook zo was bedoeld.

Consequentie daarvan is dat de inlener verantwoordelijk is en kan worden gehouden voor de nakoming van de rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomst. De werknemers kunnen zich dus richten tot de inlener. Hiermee verliest de payrollconstructie voor de inlener een belangrijk voordeel.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Opzeggen managementovereenkomst, ondanks opzegtermijn toch schadevergoeding?!

Als een managementovereenkomst volgens de regels is opgezegd kan dat nog steeds tot een forse schadevergoeding leiden voor de af geserveerde manager of vennoot. Zelfs ...

Lees verder

Zorgplicht kan soelaas bieden bij Deutsche Bank

Titel: Zorgplicht kan soelaas bieden bij Deutsche Bank Krant: Dagelijkse Standaard Datum: 15 April 2013

Lees verder

Klanten Deutsche Bank in de knel

Titel: Klanten Deutsche Bank in de knel Nieuws: NOS Datum: 13 September 2013

Lees verder

Ondernemers klem bij Deutsche Bank

Titel: Ondernemers klem bij Deutsche Bank Krant: z24 Datum: 13 September 2013

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media