De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 4 september 2013

Payrolling: de rechter trapt er niet in

Wederom heeft een rechtbank uitspraak gedaan in een zaak over payrolling. Conclusie: er dient door een zogenaamde payrollconstructie heen gekeken te worden.Payrolling is een (juridische) constructie waarbij werknemers in dienst treden bij een payrollbedrijf. Het payrollbedrijf stelt de werknemers vervolgens beschikbaar aan een inlener, waar de werknemers hun werkzaamheden verrichten. Het payrollbedrijf treedt dus op als contractuele werkgever, waarmee de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft (de zogenaamde ‘formele werkgever’). De inlener treedt op als niet-contractuele werkgever (de zogenaamde ‘materiële werkgever’).Deze constructie biedt een inlener flexibiliteit (de werknemers staan niet langer op diens loonlijst) en een kostenbesparing (risico arbeidsongeschiktheid en terugloop van werk liggen bij het payrollbedrijf). In afgelopen decennia is de payrollconstructie steeds populairder geworden en hebben ook grotere werkgevers hun personeel ondergebracht bij een payrollbedrijf. Daarbij zijn de rechten van de werknemers echter in gedrang gekomen.

Inlener verantwoordelijk

Reden voor de rechtbank om door deze constructies heen te kijken en de inlener verantwoordelijk te maken voor de ingeleende werknemers. De rechtbank concludeert dat de werknemers weliswaar een arbeidsovereenkomst met de payrollonderneming hebben gesloten, maar dat ter vaststelling van de werkgever niet bepalend is of partijen hun overeenkomst als arbeidsovereenkomst hebben aangeduid. Van belang is dat de feitelijke uitvoering van de arbeidsovereenkomst ligt bij de inlener en dat dit ook zo was bedoeld.

Consequentie daarvan is dat de inlener verantwoordelijk is en kan worden gehouden voor de nakoming van de rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomst. De werknemers kunnen zich dus richten tot de inlener. Hiermee verliest de payrollconstructie voor de inlener een belangrijk voordeel.

Myrddin van Westendorp
Myrddin van Westendorp

Artikelen door Myrddin van Westendorp

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.