Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Ontbinding online overeenkomst

Auteur: Fruytier Lawyers in Business - 07 april 2011
Exploitanten van webshops hebben niet alleen te maken met bestemmingsplannen (zie ook artikel webwinkel fietsenshop.nu), ook hebben zij net als iedere andere detaillist te maken met het verbintenissenrecht. Voor wat betreft online verkopen gaat het daarbij vooral om “Wet bescherming van de consument bij op afstand gesloten overeenkomsten” die beter bekend is als de “Wet koop op afstand”.

Wet koop op afstand
Deze wet beschermt de consument bij het kopen van goederen en diensten zonder dat daarbij persoonlijk contact plaatsvindt. De wet beschermt consumenten bij de koop via internet, telefoon, post en andere koopovereenkomsten op afstand. De Wet koop op afstand is terug te vinden in artikel 7:46a e.v. Burgerlijk Wetboek. Als een particulier een online bestelling doet, is er sprake van een consumentenkoop. In dat geval zijn dus ook de wettelijke bepalingen van toepassing ter bescherming van consumenten.

Bedenktijd
Een belangrijk recht voor de kopende consument is bijvoorbeeld het recht om een koop binnen zeven dagen na ontvangst van de gekochte zaak zonder opgaaf van redenen ongedaan te maken (de zogenaamde bedenktijd). Daarvan kan niet ten nadele van de koper worden afgeweken.

Annulering voorafgaand aan aflevering toegestaan
Op 15 maart 2011 heeft de kantonrechter van de Rechtbank Assen een nadere invulling gegeven aan de definitie van bedenktijd (www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BP8079).

In deze zaak wilde een consumentenkoper van online producten onder de koop uit nadat de bestelling online was geplaatst, omdat hij pas ná het voltooien van de bestelling op de hoogte werd gebracht van de bijkomende (verzend)kosten. De verkoper ging over tot incasso en eiste bij de kantonrechter betaling van de koopprijs en de bijkomende kosten.

De kantonrechter stelde echter de koper in het gelijk. Hij heeft geoordeeld dat het wettelijk recht om gedurende zeven werkdagen ná ontvangst van een gekochte zaak de overeenkomst te ontbinden, ook betekent dat de consument de koop mag annuleren zonder opgaaf van redenen voordat de verkoper heeft geleverd.

Online handelen
De wet beschermt de consument op meerdere manieren en de exploitant van een webshop is gehouden aan diverse wettelijke beperkingen.

Verplichte informatie op de website
Webshops zijn verplicht om duidelijk en volledige informatie te geven over aangeboden producten en diensten ten aanzien van de kenmerken, betalingswijze, leveringstermijn, garantie en prijzen. Niet alleen de verzendkosten moeten dus worden vermeld, maar ook bijvoorbeeld het duidelijk vermelden van bedragen in- of exclusief BTW.

Voor meer informatie over het bovenstaande en/of over het juridisch verantwoord online ondernemen kunt u contact opnemen met met mr. M.N. van Hasselt of mr. N.Y. Wong.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Update #2 rentederivaten

Vorige week heeft de AFM een update gepubliceerd over de voortgang van het rentederivatendossier. Eerder informeerden wij u al over de mogelijkheid tot het claimen ...

Lees verder

VOF telefonisch beëindigd. Kan dat?

Nadat twee vennoten een ongelukkige samenwerking hadden binnen een vennootschap onder firma (vof), zei de ene vennoot de samenwerking aan de andere vennoot telefonisch op. ...

Lees verder

Ontslag op staande voet groot risico voor werkgevers

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015 is het arbeidsrecht en met name het ontslagrecht ingrijpend veranderd. Dat geldt ook ...

Lees verder

Kleur van schoenzool erkend als merk

Louboutin ontwerpt damesschoenen met hoge hakken. Deze schoenen hebben als bijzonder kenmerk dat de buitenzool rood is. Dit heeft Louboutin in 2010 als haar merk ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media