De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 5 november 2013

Onrechtmatige publicaties ex-werknemer

Op 1 oktober 2013 heeft de kantonrechter te Leeuwarden bij verstek vonnis gewezen tegen een ex-werknemer die zich onrechtmatig had uitgelaten over zijn voormalig werkgever.

De werknemer, die op 1 augustus 2013 voor vier maanden in dienst was getreden, heeft op 13 augustus 2013 een website geactiveerd waarop hij zijn ongenoegen uit. Hij beschuldigt zijn werkgever onder meer van criminele activiteiten, hij noemt ze ratten en roept de klanten op om het bedrijf te boycotten.
Na te zijn gedagvaard gaat de werknemer gewoon verder en vermeldt hij ook andere klanten van de werkgever en
plaatst hij een filmpje op YouTube waarin hij eveneens tekeer gaat. Verder uit hij zijn ongenoegen op de website van VARA Kassa.

Aantasten reputatie

De werkgever, als ook de onderneming voor wie de werknemer werkzaamheden uitvoerde, stappen naar de rechter wegens het onrechtmatige karakter van de publicaties die hen ernstige schade toe brengen. Door de acties wordt hun goede naam en reputatie aangetast en de werknemer maakt zich schuldig aan smaad en laster. Alhoewel de werknemer niet ter zitting aanwezig was, wijst de rechter de vorderingen toe voor wat betreft de partij met wie werknemer daadwerkelijk een dienstverband had. Aangezien het dienstverband er niet is ten aanzien van de tweede eisende partij, die slechts de diensten inhuurde, is die partij aangewezen op de gewone voorzieningenrechter en de zaak wordt dan ook voor die partij doorverwezen naar de gewone rechter

Uitkomst De uitkomst van de het vonnis is niet bepaald verrassend. Steeds vaker zien partijen en vooral ook werkgevers zich genoodzaakt om zich tot de rechter te wenden om onrechtmatige uitingen van (ex)werknemers een halt toe te roepen. Voor werkgevers is van belang dat zij tijdig en adequaat optreden, zodra zij bemerken dat hun personeel zich naar derden toe negatief uit laat. Hoe eerder, hoe beter, want sociale media kunnen in no-time negatieve publiciteit creëren, die lastig ongedaan kan worden gemaakt.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Fruytier Lawyers in Business.

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.