Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Ondernemers opgelet: Houd de termijn voor publicatie in de gaten!

Auteur: Marcel Fruytier - 16 november 2013

Dat een naamloze- of besloten vennootschap na afloop van het boekjaar een jaarrekening moet opmaken is hoogstwaarschijnlijk wel bekend. Echter, naar aanleiding van de invoering van de nieuwe Flex BV wetgeving, is het opletten geblazen voor wat betreft de termijn voor publicatie. Deze is korter wanneer de aandeelhouders tevens bestuurders zijn. Het niet op tijd publiceren kan leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid.

Normale regeling

De normale regeling bepaalt dat een jaarrekening binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar door het bestuur moet worden opgemaakt en ondertekend. Deze termijn van vijf maanden kan eenmalig met zes maanden worden verlengd door de algemene vergadering van aandeelhouders. Ten slotte is bepaald dat wanneer de jaarrekening niet binnen twee maanden na het einde van de opmaaktermijn is vastgesteld, het bestuur onverwijld de jaarrekening moet publiceren.

Tot dusver niets nieuws onder de zon. Normaal gesproken móet de jaarrekening dus binnen dertien maanden (5 + 6 + 2 maanden) na afloop van het boekjaar gepubliceerd worden.

Wat als aandeelhouder ook bestuurder is?

Anders is de situatie echter op het moment dat alle aandeelhouders tevens bestuurders van de vennootschap zijn. Dan is de ondertekening van de jaarrekening volgens de wet ook meteen de vaststelling van de jaarrekening. Nu bepaalt de wet dat de rechtspersoon verplicht is tot openbaarmaking van de jaarrekening binnen acht dagen na de vaststelling hiervan. De termijn voor het publiceren van de jaarrekening bij ondernemingen waar de aandeelhouders tevens bestuurders zijn, is nu niet 13 maanden maar 11 maanden en 8 dagen (5 + 6 maanden + 8 dagen). Korter dus.

Uitgaande van een boekjaar dat gelijk is aan het kalenderjaar, moet de jaarrekening die is vastgesteld door ondertekening, dus uiterlijk voor 8 december openbaar worden gemaakt. Om problemen met de publicatie van de jaarrekening te voorkomen is het daarom van belang om de bovenstaande zaken goed in de gaten te houden.

Deze regeling gaat ook gelden voor de meeste dochter ondernemingen van een holding waar de holding ook bestuurder is van de dochtervennootschap.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Fruytier Lawyers in Business.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Faillissement als ondernemer? 5 jaar bestuursverbod mogelijk

Binnenkort hangt elke bestuurder van een rechtspersoon een bestuursverbod van maximaal vijf jaar boven het hoofd. Op dit moment ligt de Wet civielrechtelijk bestuursverbod, die ...

Lees verder

Bestuurder aansprakelijk voor laten lopen grote kans

Een bestuurder die een ‘corporate opportunity’ laat liggen, kan aansprakelijk zijn voor de schade die zijn vennootschap daardoor lijdt. Onlangs werd een bestuurder hiervoor op ...

Lees verder

3D Printen Nederland: Pas uw algemene voorwaarden aan

Staan de mogelijkheden en risico’s van 3D printen al in uw algemene voorwaarden? En is uw aansprakelijkheidsverzekering er al op afgestemd? Nu het kinderlijk eenvoudig ...

Lees verder

Zorgplicht kan soelaas bieden bij Deutsche Bank

Titel: Zorgplicht kan soelaas bieden bij Deutsche Bank Krant: Dagelijkse Standaard Datum: 15 April 2013

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media