De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 13 november 2014

Is mayo mayonaise als het geen eieren bevat

Overdrijven over je product mag, liegen niet

Zeggen dat je mayonaise maakt terwijl er geen eigeel in je product zit, is misleidend volgens Unilever.

Unilever spande om die reden een procedure tegen Hampton Creek aan, omdat de producten van ‘Just Mayo’ geen eieren bevatten terwijl er wel een ei op de potten staat afgebeeld. Volgens de Amerikaans warenwet moet er eigeel in mayonaise zitten, anders mag het product geen mayonaise worden genoemd. Dat Hampton Creek haar duurzame en gezonde alternatieve mayonaise maakt op basis van gele erwten, doet daar niks aan af. Unilever, dat het bekende mayonaise merk Helmann’s op de markt brengt, beschuldigt Hampton Creek ervan te handelen in strijd met Amerikaanse regels.

Strenge reclameregels

Misleidende reclame is ook in Nederland niet toegestaan en voor vergelijkende reclame gelden strenge regels. Verder zijn er ook nog Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA) en Beschermde Oorsprongbenamingen (BOB). Je mag bijvoorbeeld niet zomaar feta of champagne gebruiken als aanduiding van een product, ook niet als de smaak of samenstelling gelijk is aan producten uit een bepaalde streek of land.

Juist en volledig

Ondernemers zijn zich vaak niet bewust van wetten en regels met betrekking tot reclame. Voor iedere sector en branche gelden naast de algemene regels vaak ook bijzondere voorschriften. Met name als gezondheid, voeding en/of veiligheid in het geding zijn, is zorgvuldigheid geboden. Let dus goed op bij het gebruik van producteigenschappen. Deze moeten juist en volledig zijn om te voorkomen dat eindgebruikers of concurrenten in actie komen. Het is heel verleidelijk om eigen producten en diensten zo goed mogelijk te promoten en daarbij soms de grenzen op te zoeken. Maar concurrenten en klanten zijn gespitst op onjuistheden en grijpen alles aan om ergens een punt van te maken.

Pickwick

Onlangs oordeelde de Reclame Code Commissie overigens dat de reclameboodschap ‘Pickwick thuis sinds 1753′ niet misleidend is. Hoewel ‘Pickwick’ eigenlijk pas sinds 1937 wordt gebruikt, was voldoende dat Douwe Egberts kon aantonen dat de onderneming teruggaat tot een bedrijf uit 1753. De rechtbank Den Haag moest zich in een geschil tussen Dyson en Samsung recent uitlaten over de interpretatie van ‘geen verlies aan zuigkracht ervaren’ en ondershoudsclaims. Beide partijen verweten elkaar misleiding, kwamen met dikke onderzoeksrapporten en krijgen beide ongelijk, mede omdat sprake was van subjectieve mededelingen.

 

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.