Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Exit van een aandeelhouder; de mogelijkheden

Auteur: Fruytier Lawyers in Business - 10 september 2014

Regelmatig zijn er conflicten tussen aandeelhouders binnen besloten vennootschappen. Een exit van één of meer aandeelhouders is vaak de enige mogelijkheid om dan het voortbestaan van de vennootschap te garanderen. Met een exit-regeling voorkomt u nog grotere schade.

Wettelijke regelingen

Laatst schreven wij over enkele niet-wettelijke exit-regelingen, namelijk de ‘Russische roulette’, de ‘Texas shoot-out’ en de ‘Dutch auction’ (https://www.flib.nl/aandeelhouder-uitstoten-50-manieren/). Maar er zijn ook wettelijke regelingen voor situaties waarin de statuten of aandeelhoudersovereenkomst niet voorzien, die een eind kunnen maken aan een conflict tussen aandeelhouders. Beide vorderingen moeten worden ingesteld bij de rechtbank.

De uitstotingsregeling

Met de uitstotingsregeling kunnen aandeelhouders een medeaandeelhouder dwingen zijn aandelen aan hen over te dragen en deze aandeelhouder uit de vennootschap zetten. Dit kan alleen als de aandeelhouder het belang van de vennootschap schaadt en het voortduren van het aandeelhouderschap in redelijkheid niet kan worden geduld. Aandeelhouders die samen ten minste één derde van de aandelen in de vennootschap bezitten, kunnen dit eisen.

De uittredingsregeling

Met de uittredingsregeling kan de aandeelhouder die wil uittreden, de medeaandeelhouders verplichten zijn aandelen over te nemen. Dit kan alleen als hij door één of meer medeaandeelhouders zodanig in zijn rechten en belangen is geschaad dat het aandeelhouderschap in redelijkheid niet meer kan worden gevraagd. Anders dan bij de uitstotingsregeling staat hier niet het belang van de vennootschap voorop, maar het belang van de aandeelhouder zelf.

De procedure

Bij beide regelingen beoordeelt de rechtbank of aan de eisen voor uitstoting of uittreding is voldaan en of de vordering kan worden toegewezen. Als dat gebeurt, benoemt de rechter één of meer deskundigen die de waarde van de aandelen bepalen. De rechter stelt uiteindelijk de prijs van de aandelen vast op basis van het rapport van de deskundigen. Vervolgens moet de uit te stoten aandeelhouder zijn aandelen binnen twee weken leveren aan zijn medeaandeelhouder(s). De eisende aandeelhouders moeten dan ook gelijk de aandelen betalen. Bij de uittredingsprocedure geldt dat de gedaagde aandeelhouders worden verplicht om de aandelen van de uittredende aandeelhouder over te nemen en hem de door de rechter vastgestelde prijs te betalen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor aandeelhouders om van elkaar verlost te raken (exit van een aandeelhouder), zowel wettelijke als niet-wettelijke regelingen. Heeft u een onoplosbaar conflict met uw medeaandeelhouder(s) en wilt u dit op vlotte en doeltreffende wijze beëindigen of wilt u geadviseerd worden welke regeling u in uw situatie het beste kunt hanteren, neemt u dan vrijblijvend contact op met Fruytier Lawyers in Business.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Pas op: ook uw ex-echtgenote kan naar de Ondernemingskamer stappen

Als een ondernemer in gemeenschap van goederen is getrouwd, vallen ook de aandelen van zijn onderneming in de gemeenschap. Bij echtscheiding kan de verdeling soms ...

Lees verder

DGA betaalt soms premie werknemersverzekeringen

Een DGA die in een gezagsverhouding staat tot zijn bedrijf, mededirecteuren of aandeelhouders is net als werknemers verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen. Die gezagsverhouding blijkt bijvoorbeeld ...

Lees verder

De aandeelhoudersovereenkomst: negen essentiële onderdelen

Wil je gaan samenwerken zonder dat je in privé voor de zakelijke schulden aansprakelijk bent dan moet je ofwel de samenwerking laten plaatsvinden in een ...

Lees verder

50 manieren om je aandeelhouder te verlaten

Ik wil van mijn andere aandeelhouder af, maar hij werkt niet mee! Als u van uw andere aandeelhouder af wilt, heeft u een probleem als ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media