De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 8 oktober 2012

EMI vs. ReDigi

Niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten is er de laatste maanden veel te doen over het doorverkopen van gebruikte software.

In oktober 2011 zag het Amerikaanse ReDigi het levenslicht. ReDigi (ziewww.redigi.com) is een online platform dat zich voornamelijk richt op de verhandeling van tweedehands digitale muziekbestanden. Kort gezegd, stelt de software van ReDigi gebruikers in staat om hun muziekbestanden te uploaden op de server van ReDigi. De bestanden die de gebruiker wil verkopen, zoals iTunes muziek, kunnen door geïnteresseerden worden gekocht in ruil voor credits.
De aanbieder en koper van ‘tweedehands muziek’ treffen elkaar dus online en wisselen de bestanden uit via de server van ReDigi met als bijzonderheid dat ReDigi claimt dat de oorspronkelijke digitale bestanden worden verwijderd van de pc van de verkoper.
EMI, één van de grootste muziekproducent ter wereld, verzet zich in de Verenigde Staten tegen deze vorm van doorverkoop en vordert niet minder dan 150.000 Dollar voor ieder nummer van het EMI repertoire. Klaarblijkelijk vindt EMI dat sprake is van schending van haar exclusieve exploitatierechten en auteursrechten.
Ongetwijfeld zal een belangrijk juridisch punt zijn, of oorspronkelijke digitale bestanden daadwerkelijk worden verwijderd van de pc’s van de verkopers, zoals ReDigi stelt. Zo niet, dan wordt muziek zonder toestemming gekopieerd en verkocht en dat is ook in Europa niet toegestaan.
Wat in Europa inmiddels wel is uitgemaakt, is dat de verhandeling van tweedehands software in principe is toegestaan. Het Europees Hof heeft dat op 3 juli 2012 heeft bevestigd in de procedure tussen Oracle en UsedSoft.
Het is duidelijk dat de diverse juridische procedures over de doorverkoop van digitale bestanden de gemoederen van de rechthebbenden en de gebruikers voorlopig nog wel bezig zullen.
Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.