De corona maatregelen gids, alle overheidsmaatregelen op een plek bijeen gebracht
Lees meer
Gepubliceerd op: 18 november 2014

Embedden geen inbreuk op auteursrecht

Het embedden van auteursrechtelijk beschermd materiaal levert geen auteursrechtinbreuk op. Je mag dus een via een link andermans video’s op je site zetten, zo blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 21 oktober 2014.

Wat was het geval? De Duitse onderneming Bestwater verkoopt waterfiltersystemen waarvoor zij een filmpje over watervervuiling had laten maken, dat op YouTube is geplaatst. Een concurrent heeft het filmpje via een hyperlink in een frame op haar eigen website geplaatst. Het filmpje kon via een eenvoudige klik worden geopend en bekeken alsof het van deze website afkomstig was.

Niet gekopieerd

De Duitse rechter vroeg aan het Europese Hof of deze wijze van hyperlinken, het ‘embedden’ van een filmpje, moet worden gezien als een mededeling aan het publiek in de zin van de Auteursrechtrichtlijn, waarin het recht op mededeling is neergelegd. Het Hof oordeelt van niet, omdat het -samengevat- gaat om een filmpje dat al voor het publiek toegankelijk was. Het filmpje was door deze manier van ‘embedden’ niet bestemd voor een ‘nieuw publiek’. De gebruikte techniek brengt ook niet mee dat er werken worden gekopieerd, waardoor er ook geen sprake is van schending van verveelvoudigingsbeperkingen.
Geen toestemming nodig

In het Svensson-arrest van februari 2014 had het Hof al uitgemaakt dat voor hyperlinken, waarbij op een website via een internetlink wordt doorverwezen naar werk van een ander, geen toestemming nodig is, als werk al voor het publiek toegankelijk was. Heel verrassend is de uitkomst van het Bestwater-arrest over embedden dus niet.

Sanoma tegen Geen Stijl

Hieruit kan overigens niet worden opgemaakt dat het altijd is toegestaan om werk van derden te embedden’. Het moet wel gaan om legale werken, althans werken uit legale bronnen. Oorspronkelijk afgeschermde of illegale content valt dus niet onder de reikwijdte van het vrijelijk mogen embedden of hyperlinken. Er zullen meer uitspraken over dit onderwerp volgen. In Nederland moet de Hoge Raad zich nog buigen over de zaak van Sanoma tegen Geen Stijl. In die zaak gaat het over het door Geen Stijl linken naar een bron op internet, met gelekte naaktfoto’s van Playboy van Britt Dekker.

Merken van derden

Ook is waakzaamheid geboden bij het gebruik van bestanden of werken, waarin merken van derden zijn opgenomen en/of wanneer door het gebruik de illusie wordt gewekt dat er een bepaalde relatie bestaat met de oorspronkelijk rechthebbende. In dergelijke gevallen kan nog steeds sprake zijn van merkinbreuk of onrechtmatig handelen.

 

Fruytier Lawyers in Business
Fruytier Lawyers in Business

Artikelen door Fruytier Lawyers in Business

Stuur ons een bericht

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.