Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Einde nulurencontract: vier alternatieven

Auteur: Fruytier Lawyers in Business - 20 februari 2015

De nulurencontracten, ook wel oproepcontracten genoemd zijn per 1 januari jl. aan sterke banden gelegd. De nieuwe wet Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wil oproepkrachten meer werkzekerheid geven en steekt een stokje voor het eindeloos verlengen van nulurencontracten. Ondernemers kunnen kiezen uit vier alternatieven.

In de WWZ is nu opgenomen dat een verlenging van de periode van zes maanden bij CAO uitsluitend nog voor specifiek in de CAO genoemde functies kan en de aan die functies verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang hebben. Dit criterium zal niet ruim worden geïnterpreteerd Voor 1 januari 2015 konden de nul-urencontracten weliswaar ook maar maximaal voor zes maanden schriftelijk worden aangegaan, maar deze termijn kon, als dit in de CAO was opgenomen, eindeloos worden verlengd.

Meer kans op een echte baan?

De vraag is of men er in de praktijk bij is gebaat dat de mogelijkheden tot het inzetten van oproepkrachten zo sterk aan banden wordt gelegd. De maatregel is door werkgevers niet positief ontvangen en schiet eigenlijk zijn doel voorbij. Men zal moeten uitwijken naar alternatieven. Gelukkig zijn die er. Een échte baan in plaats van een nulurencontract klinkt leuk voor werknemers, maar is in de praktijk vaak niet haalbaar, omdat de werkgever zich niet vast wil leggen. De keuzemogelijkheid bestaat meestal uit: een nulurencontract of geen contract. Dat is te gemakkelijk over het hoofd gezien.

Vier alternatieven voor het nulurencontract

Ondernemers kunnen kiezen uit vier alternatieven voor de nulurencontracten.

  1. Het min/maxcontract.

De werknemer krijgt een garantie op een minimaal en maximaal aantal uren. Echter, het maximaal aantal uren moet het dubbele zijn van het minimaal aantal uren. Als de werknemer meer uren maakt dan het maximale aantal, dan moeten de minimalen uren ook omhoog.

  1. Maak van oproepkrachten zzp-ers

Op deze wijze kan de ondernemer flexibel de ‘oproepkrachten’ inhuren als freelancer. Let wel op dat er geen feitelijke arbeidsrelatie ontstaat. De zzp-er moet zelf facturen, en is zelf verantwoordelijk voor belastingen en verdere administratie. Zij moeten ook meerdere opdrachtgevers hebben.

  1. Uitzendkrachten

De werkgever kan ook uitzendkrachten inzetten als oproepkracht. Nadeel is dat dit een erg dure oplossing is en de kans groot is dat u telkens met andere uitzendkrachten te maken krijgt.

  1. Een jaarurencontract

U kunt de oproepkracht ook een jaarcontract aanbieden met een bepaald aantal uren dat zij binnen een jaar zullen werken, eventueel op verschillende locaties en eventueel (door uitlening) aan gelieerde ondernemingen. Dit biedt meer ruimte om de oproepkracht op verschillende locaties, op verschillende tijden en eventueel in wat wisselende functies in te zetten.

 

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Aansprakelijkheid bestuurder: Gerechtshof oordeelt anders dan rechtbank

Het aangaan van een betalingsverplichting door een bedrijf terwijl de bestuurder van dat bedrijf wist of behoorde te weten dat de vennootschap niet meer daaraan ...

Lees verder

Update #2 rentederivaten

Vorige week heeft de AFM een update gepubliceerd over de voortgang van het rentederivatendossier. Eerder informeerden wij u al over de mogelijkheid tot het claimen ...

Lees verder

VOF telefonisch beëindigd. Kan dat?

Nadat twee vennoten een ongelukkige samenwerking hadden binnen een vennootschap onder firma (vof), zei de ene vennoot de samenwerking aan de andere vennoot telefonisch op. ...

Lees verder

Ontslag op staande voet groot risico voor werkgevers

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015 is het arbeidsrecht en met name het ontslagrecht ingrijpend veranderd. Dat geldt ook ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media