Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

De Flex BV in werking

Auteur: Fruytier Lawyers in Business - 24 juli 2013

De nieuwe wetgeving over de flexibilisering van het BV recht is op 1 oktober 2012 in werking getreden. De Flex BV bestaat daarmee inmiddels bijna een jaar. Wat zijn de eerste signaleringen uit de praktijk van de ‘Flex B.V. in werking’?

Waarom ook alweer de Flex BV?

De wet is geïntroduceerd met als doel om de regelgeving te vereenvoudigen en de rechtsvorm “besloten vennootschap” meer flexibel te maken. Dat wil zeggen: eenvoudiger op te richten en eenvoudiger en meer “op maat“ in te richten. Om dit te bereiken is onder meer de minimumkapitaaleis bij oprichting afgeschaft, zijn aandelen zonder stemrecht of winstrecht mogelijk gemaakt en is de verplichte blokkeringsregeling komen te vervallen. Daarnaast is het nu ook mogelijk om buiten Nederland te vergaderen.

Veel veranderd voor de ondernemer?

Bij navraag geeft een aantal ondernemers aan dat zij door de afschaffing van respectievelijk de minimumkapitaaleis, de bankverklaring, en de ministeriële verklaring, uiteindelijk overstag is gegaan om een (Flex) B.V. op te richten. Zeker voor veel startende ondernemers en voor ondernemers die hun eenmanszaak willen omzetten in een B.V. heeft de Flexwet het gewenste drempelverlagende effect gehad. Positieve geluiden komen ook van de internationaal georienteerde ondernemers, die nu ook in of vanuit het buitenland kunnen vergaderen. Echter, er zijn ook talloze ondernemers die aangeven dat zij eigenlijk weinig verschil ervaren tussen de Flex B.V. en de ‘oude’ B.V. De minimumkapitaaleis werd al vaak omzeild doordat er sprake was van geleend geld of er werd een zogeheten kasrondje toegepast, en afspraken die wettelijk gezien niet in de statuten mochten worden vastgelegd, werden bijvoorbeeld in een aandeelhoudersovereenkomst neergelegd.

Problemen?

Door de nieuwe regelgeving is er meer vrijheid ontstaan om afspraken in de statuten op te nemen, zodat deze afspraken zogeheten derdenwerking hebben. Men ziet vaak dat óf de statuten worden aangepast óf de aandeelhoudersovereenkomst wordt aangepast, waardoor er tegenstrijdigheden tussen de aandeelhoudersovereenkomst en de statuten ontstaan. Het is goed om hierop bedacht te zijn en beide stukken synchroom aan te passen.

Conclusie

Wellicht dat veel van de genoemde voordelen van de Flex BV inderdaad theoretisch zijn en dat de huidige praktijk slechts geringe verschillen vertoont met de oude situatie. Wel kan worden geconstateerd dat de wetgeving nu aanzienlijk beter aansluit met de praktijk en visa versa.

Gevolg is dat de eerder toegepaste “truuks” als het kasrondje en allerlei aanvullende overeenkomsten op de statuten, niet langer nodig zijn, hetgeen een en ander overzichtelijker en minder complex maakt.

 

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Zorgplicht kan soelaas bieden bij Deutsche Bank

Titel: Zorgplicht kan soelaas bieden bij Deutsche Bank Krant: Dagelijkse Standaard Datum: 15 April 2013

Lees verder

Klanten Deutsche Bank in de knel

Titel: Klanten Deutsche Bank in de knel Nieuws: NOS Datum: 13 September 2013

Lees verder

Ondernemers klem bij Deutsche Bank

Titel: Ondernemers klem bij Deutsche Bank Krant: z24 Datum: 13 September 2013

Lees verder

Bancair terrorisme

Titel: Bancair terrorisme Krant: Dagelijkse Standaard Datum: 13 November 2013

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media