Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Crediteurenakkoord laatste redmiddel tegen faillissement

Auteur: Fruytier Lawyers in Business - 07 oktober 2014

Vaak zien bedrijven met zulke grote schulden dat ze die niet meer kunnen voldoen nog maar één oplossing om van hun schuldeisers af te komen: het aanvragen van het faillissement. Jammer, want hiermee gaat vaak veel bedrijfswaarde en werkgelegenheid verloren en ontstaat een periode van grote onzekerheid voor alle betrokken partijen. Daarom kan het zinvol zijn om een crediteurenakkoord buiten faillissement te onderzoeken, voordat een faillissement wordt aangevraagd. Hoe werkt het aanbieden van een crediteurenakkoord?

Crediteurenakkoord

Eerder schreven wij over het wetsvoorstel waarin de mogelijkheid is opgenomen een crediteurenakkoord ook buiten faillissement dwingend te laten zijn voor alle schuldeisers (https://www.flib.nl/wijziging-faillissementswet-zet-schuldeiser-buitenspel/). Tot die tijd is het echter al zeer goed mogelijk om een akkoord aan te bieden aan de gezamenlijke crediteuren van uw vennootschap. Crediteuren hebben op dit moment echter in bijna alle gevallen nog de mogelijkheid om het akkoord te verwerpen.

Vormvrij

Het aanbieden van een crediteurenakkoord is vormvrij en heeft (op dit moment) geen wettelijke basis. De crediteuren van de vennootschap worden middels een brief (van haar advocaat) op de hoogte gebracht van de slechte financiële situatie van het bedrijf. In deze brief wordt kort de situatie van de bedrijf geschetst en zal, afhankelijk van de situatie, een opgave worden gedaan van de hoogte van de schulden.

10 procent van de vordering

In de brief krijgen de crediteuren vervolgens een aanbod tot betaling van een deel van hun vordering. Het aangeboden percentage ligt vaak rond de 10 procent. Dit aanbod zal in veel gevallen beter zijn dan wat de crediteur bij een faillissement van de onderneming betaald zou krijgen op zijn vordering. Het is voor veel crediteuren dan ook de reden om in te stemmen met het aanbod.

In korte tijd betalen

Als het akkoord wordt aangenomen moet het aangeboden bedrag binnen relatief korte tijd worden betaald. De onderneming moet er dan ook voor zorgen dat zij de financiële middelen, of de toezegging daartoe heeft, voordat zij het akkoord aanbiedt. Als dat bedrag wordt betaald, geldt dat als de definitieve betaling. De belastingdienst en het UWV gaan in principe alleen akkoord met het aanbod als hen het dubbele percentage wordt geboden van het aan de concurrente crediteuren gedane aanbod. Dit omdat zij in een faillissementssituatie ook voorrang zouden krijgen boven de concurrente schuldeisers.

Laatste strohalm

Het aanbieden van een crediteurenakkoord buiten faillissement is in bepaalde gevallen voor ondernemers een laatste strohalm om een aanstaand faillissement alsnog af te wenden. Cruciaal is echter dat de onderneming het akkoord kan financieren, bij de bank of op een andere manier. Mochten de crediteuren akkoord gaan kan de onderneming met behoorlijk afgeslankte schuldenlast zijn activiteiten voortzetten.

Wilt u weten of het aanbieden van een crediteurenakkoord ook voor uw onderneming een optie is om faillissement te voorkomen dan kunt u contact opnemen met Fruytier Lawyers in Business.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Faillissementsfraude steviger aangepakt

Als een ondernemer in de aanloop naar een faillissement zo ver gaat dat hij faillissementsfraude pleegt, is hij binnenkort ook strafrechtelijk te vervolgen door het ...

Lees verder

Pre-pack wordt wettelijk vastgelegd

Met het indienen van een wetsvoorstel voor verandering van de faillissementswet krijgt de pre-pack binnenkort een wettelijke basis. Een pre-pack is in feite een goed ...

Lees verder

Faillissement als ondernemer? 5 jaar bestuursverbod mogelijk

Binnenkort hangt elke bestuurder van een rechtspersoon een bestuursverbod van maximaal vijf jaar boven het hoofd. Op dit moment ligt de Wet civielrechtelijk bestuursverbod, die ...

Lees verder

Wanbetaler aanpakken? Vraag faillissement aan!

Dreigen met faillissement kan een zeer effectief middel zijn om wanbetalende klanten alsnog te laten betalen. Weinig schuldenaren wachten immers een faillissement af. Als ook ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media