Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Boete voor te laat betalende bedrijven

Auteur: Koen Wanders - 16 februari 2017

Goed nieuws voor kleine leveranciers. In de nabije toekomst moeten bedrijven waaraan is geleverd binnen zestig dagen hun leveranciers betalen. Wordt deze maximumtermijn overschreden, dan volgt een boete van 8% bovenop de oorspronkelijke factuur en buiten de wettelijke rente gerekend.

Initiatiefwetsvoorstel

De Tweede Kamer heeft dinsdag 14 februari 2017 met een meerderheid gestemd voor het initiatiefwetsvoorstel van CDA en PvdA dat dit moet regelen. De partijen beogen met het wetsvoorstel ervoor te zorgen dat grote bedrijven hun kleine toeleveranciers tijdig zullen betalen. Een jaarlijkse monitor van incassobureau Intrum Justitia heeft uitgewezen, dat de economie 7 miljard euro misloopt als gevolg van het slechte betalingsgedrag van bedrijven. In 2011 was dat overigens nog 15 miljard euro.

Macht van grote bedrijven

Het laat betalen door grote bedrijven wordt al jarenlang aangekaart door kleine leveranciers. Belangenorganisatie MKB-Nederland doet daarom onderzoek naar welke organisaties zich schuldig maken aan laat betalen. Kleine leveranciers blijken veelal te worden geforceerd akkoord te gaan met langere betalingstermijnen, vanwege de inkoopmacht van grote afnemers.

Agnes Mulder (CDA) stelt dat mkb’ers en zzp’ers door het slechte betalingsgedrag in de financiële problemen geraken en amper het hoofd boven water weten te houden. “Met dit wetsvoorstel komt daar een einde aan. Op tijd betalen is tenslotte normaal”, aldus Mulder. Hiermee wordt het overwicht van grote bedrijven op kleine leveranciers ingeperkt, hetgeen klaarblijkelijk hard nodig is.

Minister Henk Kamp, Economische Zaken, voelde overigens niets voor het wetsvoorstel. Hij is bang dat grote bedrijven door deze wet juist eerder geneigd zijn een betalingstermijn van 60 dagen te hanteren en daardoor later betalen dan ze in eerste instantie deden.

Tweetal tips

Twee tips die leiden tot het sneller betaald krijgen van facturen zijn het maken van duidelijke afspraken en daarnaast digitaal factureren. Dit zorgt dat afnemers niet voor verrassingen komen te staan en brengt daarnaast meer efficiency met zich mee.

Lees ook ons eerdere artikel over incassokosten bij B2B. Mocht u nog vragen hebben of hulp wensen bij onbetaald gelaten facturen neemt u contact op met Fruytier Lawyers in Business.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Update #2 rentederivaten

Vorige week heeft de AFM een update gepubliceerd over de voortgang van het rentederivatendossier. Eerder informeerden wij u al over de mogelijkheid tot het claimen ...

Lees verder

VOF telefonisch beëindigd. Kan dat?

Nadat twee vennoten een ongelukkige samenwerking hadden binnen een vennootschap onder firma (vof), zei de ene vennoot de samenwerking aan de andere vennoot telefonisch op. ...

Lees verder

Ontslag op staande voet groot risico voor werkgevers

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015 is het arbeidsrecht en met name het ontslagrecht ingrijpend veranderd. Dat geldt ook ...

Lees verder

Kleur van schoenzool erkend als merk

Louboutin ontwerpt damesschoenen met hoge hakken. Deze schoenen hebben als bijzonder kenmerk dat de buitenzool rood is. Dit heeft Louboutin in 2010 als haar merk ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media