Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Aansprakelijkheid bestuurder: Gerechtshof oordeelt anders dan rechtbank

Auteur: Mignon Meermans - 11 september 2018

Het aangaan van een betalingsverplichting door een bedrijf terwijl de bestuurder van dat bedrijf wist of behoorde te weten dat de vennootschap niet meer daaraan zal kunnen voldoen, is in beginsel ongeoorloofd. Dit noemen we de “Beklamel-norm”.

Adequaat geïnformeerde crediteur heeft boter op zijn hoofd

In een eerdere bijdrage aan de nieuwsbrieven van Fruytier Lawyers in Business heb ik geschreven over de bestuurder die openheid van zaken geeft over hoe financieel de vlag erbij hangt, en nog steeds overeenkomsten kan sluiten namens een bedrijf dat in zwaar weer verkeert.

Beperken veel meer schade

De rechtbank te Haarlem oordeelde in 2016 in een zaak waarbij Fruytier Lawyers in Business een schuldeiser bijstond, dat er ook een rechtvaardiging gelegen kan zijn in het beperken van veel grotere schade. Dit was het geval in de zaak van een Stichting die organisator was van een festival en die te maken kreeg met vele financiële tegenslagen. Vlak voor het festival was hem duidelijk dat de kosten de baten ruimschoots zouden overstijgen. Het annuleren van het festival zou echter tot gevolg hebben dat er veel meer schade zou worden geleden door diverse andere schuldeisers. De organisator zou bij het annuleren van het festival helemaal geen inkomsten hebben gehad en dan zouden er veel meer schuldeisers zijn die niet betaald zouden kunnen worden.

De rechtbank oordeelde dat er daarom een rechtvaardiging bestond voor de bestuurder om toch nog een contract te sluiten met een partij die essentieel was voor de doorgang van het festival. De bestuurder trof daarom geen persoonlijk ernstig verwijt en was niet aansprakelijk voor schade van de onbetaald gebleven contractspartij. Fruytier Lawyers in Business stond een schuldeiser bij die noodzakelijk was voor het doorgaan van het evenement.

De bestuurder was volgens de rechtbank wel persoonlijk aansprakelijk jegens contractspartijen met wie op het laatste moment door de Stichting een overeenkomst was gesloten maar die niet noodzakelijk waren voor het doorgaan van het evenement.

De schuldeiser die niet noodzakelijk was voor het doorgaan van het evenement kreeg alsnog betaald door de verzekeraar van de bestuurder en onze cliënt, die wel noodzakelijk was voor het doorgaan van het evenement, bleef onbetaald.

Fruytier Lawyers in Business wint in hoger beroep: Gerechtshof oordeelt anders

Het Gerechtshof oordeelt in hoger beroep dat de stelling van de bestuurder dat het festival zou zijn afgeblazen als de Stichting niet met onze cliënt had gecontracteerd omdat diens inzet cruciaal was voor de doorgang van het festival en dat de totale schade in dat geval veel groter zou zijn geweest, niet meebrengt dat de bestuurder van de Stichting niet persoonlijk een ernstig verwijt van het onbetaald blijven van onze cliënt kan worden gemaakt.

Uiteindelijk is na 6 jaar de factuur van onze cliënt alsnog betaald en uiteraard daarnaast een fiks bedrag aan rente en kosten.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Aansprakelijkheid bestuurder: Gerechtshof oordeelt anders dan rechtbank

Het aangaan van een betalingsverplichting door een bedrijf terwijl de bestuurder van dat bedrijf wist of behoorde te weten dat de vennootschap niet meer daaraan ...

Lees verder

Update #2 rentederivaten

Vorige week heeft de AFM een update gepubliceerd over de voortgang van het rentederivatendossier. Eerder informeerden wij u al over de mogelijkheid tot het claimen ...

Lees verder

VOF telefonisch beëindigd. Kan dat?

Nadat twee vennoten een ongelukkige samenwerking hadden binnen een vennootschap onder firma (vof), zei de ene vennoot de samenwerking aan de andere vennoot telefonisch op. ...

Lees verder

Ontslag op staande voet groot risico voor werkgevers

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015 is het arbeidsrecht en met name het ontslagrecht ingrijpend veranderd. Dat geldt ook ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media