Fruytier Lawyers in Business

Heeft u hem al gehoord?
Beluister hier onze commercial op BNR

Aanleggen en gebruikmaken van zwarte lijst?

Auteur: Jop Fellinger - 21 januari 2017

Het kan, het mag, maar wel in overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp). De Autoriteit Persoonsgegevens maakt het sinds kort mogelijk om met een zwarte lijst te werken. Dat is goed nieuws voor ondernemers die van te voren willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Een zwarte lijst opstellen, gebruiken, bijhouden en delen kan niet zomaar, omdat daarin vaak privacygevoelige gegevens staan. De gebruiker moet kunnen aantonen dat het noodzakelijk is om die zwarte lijst te hebben. Bijvoorbeeld het voorkomen van fraude, waarbij dat doel niet op een andere manier kan worden bereikt. Ook moet worden aangetoond waarom het belang van het gebruiken van de zwarte lijst boven het recht op privacy gaat.

Voorbeelden zwarte lijst

Voorbeelden van door de Autoriteit Persoonsgegevens geaccordeerde zwarte lijsten zijn onder andere te vinden in de horeca, tegen overlastgevers die zich schuldig maken aan drugs- en geweldsdelicten. Of in de bankensector, waarbij de zwarte lijst aan de aangesloten financiële instellingen de mogelijkheid biedt om gegevens over frauderende (rechts)personen te registeren en uit te wisselen.

Voorafgaande melding

Omdat zwarte lijsten een zwaar middel zijn om een doel te bereiken moet een dergelijke zwarte lijst vooraf worden gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. In gevallen waarin een zwarte lijst strafrechtelijke gegevens of gegevens over hinderlijk gedrag bevat, moet ook een voorafgaand onderzoek worden aangevraagd en een protocol worden opgesteld.

Verantwoorde verwerking persoonsgegevens

Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens zijn hulpmiddelen te vinden voor professionals. Daarmee kan worden gezorgd voor een verantwoorde persoonsgegevensverwerking bij het gebruiken van de zwarte lijst. Omdat bij een voorafgaand onderzoek de Autoriteit Persoonsgegevens niet alleen kijkt naar ‘het papier’, maar ook naar de organisatie zelf, moet een dergelijke aanvraag van goede kwaliteit zijn en de organisatie zelf ook compliant zijn op het gebied van privacybescherming.

De professionals van Fruytier Lawyers in Business zijn ervaren in het opzetten van persoonsgegevensverwerkingen en het aanmelden daarvan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Neem vrijblijvend contact op met mr. Jop Fellinger voor meer informatie.

Deel dit artikel

Anderen lazen ook

Update #2 rentederivaten

Vorige week heeft de AFM een update gepubliceerd over de voortgang van het rentederivatendossier. Eerder informeerden wij u al over de mogelijkheid tot het claimen ...

Lees verder

VOF telefonisch beëindigd. Kan dat?

Nadat twee vennoten een ongelukkige samenwerking hadden binnen een vennootschap onder firma (vof), zei de ene vennoot de samenwerking aan de andere vennoot telefonisch op. ...

Lees verder

Ontslag op staande voet groot risico voor werkgevers

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015 is het arbeidsrecht en met name het ontslagrecht ingrijpend veranderd. Dat geldt ook ...

Lees verder

Kleur van schoenzool erkend als merk

Louboutin ontwerpt damesschoenen met hoge hakken. Deze schoenen hebben als bijzonder kenmerk dat de buitenzool rood is. Dit heeft Louboutin in 2010 als haar merk ...

Lees verder
Contact opnemen

Voor verdere vragen kunt u het formulier hieronder gebruiken, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

U krijgt een bevestiging in uw mail en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
2018 Fruytier Lawyers in Business
Volg ons via social media